juoksuvalmentaja Eren Gürler
eren sininen.jpg

BLOGI

Tässä blogissa käsitellään liikkumista. Surffaus, vapaalasku, juokseminen ja luonnossa liikkuminen ovat blogin kantavat teemat.

blogi, matkablogi, surffaus, vapaalasku, juoksu, juokseminen, liikunta, hyvinvointi, luontoliikunta, melonta

Miksi harjoitella juoksutekniikkaa?

Jokainen voi oppia juoksemaan taloudellisemmin ja tehokkaammin.

Ihmiset ovat erilaisia, eri pituisia, kokoisia, ja heillä on eri ominaisuuksia, eri juoksutapoja ja eri -tekniikoita, joita he ovat oppineet matkan varrella. Toisin sanoen jokaisella ihmisellä on oma juoksutyyli.

Harva juoksee niin sanotusti täydellisesti, eikä tarvitsekaan. Juoksuvauhtia ja juoksutekniikkaa voi kuitenkin aina parantaa erilaisilla harjoitteilla.

Virheistä ratkaisuihin

Toiset juoksevat istuvassa asennossa, toiset nojaavat liian eteen.
Juoksun askellus pyörii toisilla liian takana, toisilla liikaa edessä.
Juoksuaskeleet ovat monilla usein vajavaista, koska ei ole opittu käyttämään oikeita lihaksia. Esimerkiksi askel on lyhyt, koska ei osata työntää pakaralla, tai nilkan käyttö on lähes olematonta, koska ei ole oppinut käyttämään tarvittavia lihaksia.

Juoksutekniikassa eri vartalon asennot vaikuttavat toisiinsa, joten virheisiin on vaikea löytää yksinkertaisia täsmäratkaisuja.

Mutta. Ratkaisuja on, ja ne toimivat kaikille, jotka jaksavat yrittää. Pitää vain muistaa, että sormia napsauttamalla tekniikka ei parannu, vaan tarvitaan pitkäjänteistä harjoittelua mieluiten valvovan silmän alla, sillä väärin tehdyistä liikkeistä on harvoin hyötyä.

Juoksutekniikaharjoittelu on hyödyllistä kaikille. Eri tekniikkaharjoitteilla saadaan aktivoitua eri lihaksia, jotka ovat tärkeitä juostessa.

Tekniikkaa harjoittelemalla pyritään saamaan aikaan seuraavia muutoksia
- pidentämään askelpituutta
- korjaamaan lantion asentoa
- parantamaan nilkan käyttöä
- korjaamaan juoksuasentoa ja ryhtiä

Pitkäjänteinen työ palkitaan

Yksi hyvin yleisistä virheasennoista on niin sanottu istuva juoksuasento. Sen yleisin ongelma on pakaralihasten heikko kunto tai se, että pakaralihas ei aktivoidu kunnolla. Tähän ongelmaan on olemassa loistavia täsmäaseita, mutta hokkuspokkus-temput on syytä unohtaa. Aikaa muutos vie.

Toinen yleinen virhe on kantavoittoinen juoksu, eli eteneminen siten, että kantapää osuu ensin maahan. Tällöin nilkan luontainen vaimennuskyky ja elastisuus jää käyttämättä, mikä vaikuttaa osaltaan askelpituuteen.

Kuten sanottu, hokkuspokkus-ratkaisut voi unohtaa. Juoksutekniikkaa kannattaa harjoitella viikottain, ja kehitystä tapahtuu vamasti.

Valaistumisiakin tapahtuu. Joskus tiettyä liikettä on harjoiteltu jo monella eri harjoituskerralla, eikä se vain ole onistuakseen. Aina vähän väliä kuitenkin tapahtuu heureka-hetki, kun jokin asia vain loksahtaa paikalleen.

Paljon hyötyä

Juoksutekniikkaa kannattaa harjoitella ensinnäkin taloudellisemman juoksuasennon saavuttamiseksi. Jos juoksu on taloudellisempaa, eteenpäin meno vie vähemmän energiaa ja tulokset paranevat.

Mitä parempi tekniikka, sitä helpompaa juokseminen on. Sitä jopa saattaa välillä tuntua, että matka etenee kuin itsestään.

Tekniikan harjoittelu auttaa lisäämään vauhtia. Tällöin on reserviä, ja seuraavan vauhtikynnyksen ylittäminen on lähempänä.

Vauhti ja tulokset eivät suinkaan ole ainoa syy tekniikan opettelemiseen. Juoksu on tärähtelevää liikettä, ja välillä nivelet ovat kovilla. Kun harjoittelee erilaisia liikemalleja, saa keho erilaisia ärsykkeitä ja eri lihakset vahvistuvat, mikä voi olla hyödyksi vammojen ehkäisemisessä.